Ženy a jejich zdraví je v poslední době velkým tématem. Proč tomu tak je? Je asi nepřehlédnutelné, že dnešní doba ženské pohlaví privileguje. Vychází to z předchozích životních zkušeností a ze životního stylu, jaký dnes vedeme. Ještě sto let zpátky bylo běžné, že je žena ta, která se stará o domácnost a o děti. Pokud měla štěstí, k ruce jí byla služka nebo hospodyně, která jí tento nelehký úkol usnadňovala. Z dnešního pohledu se může zdát, že žena byla obětí, která tímto způsobem trpěla. Ale při posuzování tehdejšího života je nezbytně nutné pochopit tehdejšího ducha doby, podívat se na to z jejich perspektivy.

portrét ženy

Za prvé, je nutné říci že není žena jako žena. Obzvlášť dříve bývali sociální nůžky výrazněji otevřeny, takže pokud malujeme obrázek tehdejší doby, pak musíme nutně říci, že existovaly stejně tak městské paničky, které si užívali života, jako selky, které se od rána do večera musely samotné starat o skoro celý dům a hospodářství. Městské dámy doopravdy neměly nač si stěžovat. Jejich povinností bylo pouze rozdávat rozkazy a nechat ostatní služky, aby většinu práce udělaly. Jejich úkolem bylo starat se o to, aby vypadaly ony dobře a stejně tak i jejich dům, aby byl dobrou reprezentací během pořádaných večírků.

mladá žena

Na druhé straně hospodářský život byl sice velmi náročný, ale skýtal jiné radosti a starosti, které jednoduše k lidskému životu patří. Vždy záleželo na lidech, a i v těchto domácnostech se mohly rodit krásné vztahy, protože si venkovští manželé mohly jeden na druhém vážit vlastností, které je předurčovaly pro tyto role. Přesto dnešní doba usoudila, že ženy byly dříve druhořadé. Má tak dojem, že když na ženském zdraví něčemu nerozumíme, je to pro to, že vědci nad tím dříve mávli pohrdavě rukou. Jenže není to pravda a je nutné pochopit, že i když naše společnost už toho mnoho dokázala, existují stále věci, kterým nerozumíme.

Jak fungují antigenní testy na covid-19?